Proč, co a jak klíčit aneb vstávej semínko

Vstávej semínko holala …. Naše tělo vyčerpané po zimě prahne po doplnění vitamínů a minerálů.  Příroda ukryla do rostlin neuvěřitelné množství síly, která dřímá v malých semínkách, z nichž se postupně rodí nový život.

Právě na jaře, kdy dochází v přírodě ke stoupání energie, je ideální do stravy zařadit naklíčená semínka.  Do každého z nich příroda ukryla neuvěřitelné množství síly, kterou můžeme využít ve svůj prospěch.

Je neuvěřitelné, jak se během pár hodin po aktivování se v semínku probudí život a klíček se začne drát na svět. Doslova raketovou rychlostí se v semínku začne zvyšovat množství výživných látek.

 

Pojďte klíčit! A proč?
  • Klíčky obsahují vysokou zásobu bílkovin, enzymů, přírodních cukrů, nenasycených mastných kyselin, spoustu vitamínů (zejména vitamín C, některé vitamíny skupiny B, vitamín A, E) a minerálních látek (některé klíčky obsahují železo, vápník, hořčík, draslík nebo zinek), vlákninu a  chlorofyl. To všechno se ukrývá v malém klíčku!
  • Při klíčení dojde v semínku k odbourání inhibitorů trávení a semínka jsou pak lépe stravitelná.
  • Naklíčená semínka mají vynikající chuť.
  • Nakličování semínek je velká zábava. Tuhle zábavu milují zejména děti, fascinuje je ten zázrak zrození.  Zapojte je!

 

Co je ke klíčení potřeba?
  • Semínka –  ideálně v bio kvalitě, což zajistí, že semínko bude živé a naklíčí
  • Voda – ideálně zbavenou chloru
  • Klíčící nádoba –  já používám nakličovací misky PRO VITA, ale postačí i obyčejná sklenice s víčkem

 

 

Co všechno je možné naklíčit?

Prakticky jakékoliv semínko. Nejběžněji se používají:

Použít je možné třeba i semínka cibule, česneku, hrášek,  slunečnici, pohanku, řepu, řeřichu, pšenici špalda a další.

Klíčit je možné jednotlivá semínka zvlášť, ale i pohromadě. Co je důležité? Do jedné nádoby dát společně semínka, která mají stejnou rychlost klíčivosti. Některá semínka totiž vyklíčí za 3 dny, některým to trvá třeba  i týden.

 

Jak na to?

Vyberte si semínka, která budete klíčit. Doporučuji začít fazolkami mungo, klíčí rychle a navíc mají výbornou chuť.

 

Krok 1 (první den večer):

  • Semínka nasypte do klíčící nádoby (stačí jen hrst, semínka nabydou na objemu)
  • Propláchněte je vodou
  • Zalijte trojnásobným množstvím vody
  • Nádobu přiklopte víčkem (pokud klíčíte v zavařovací sklenici, tak víčko neutahujte, cílem je, aby do sklenice mohl vzduch a vlhkost se držela uvnitř)
  • Nádobu umístěte na světlo do pokojové teploty (já dávám na parapet)

 

Krok 2 (druhý den ráno a večer):

  • Semínka propláchněte vodou
  • Vodu slijte a už další nepřidávejte
  • Nádobu opět přiklopte víčkem a neutahujte
  • Nádobu umístěte zpátky na světlo do pokojové teploty

 

Krok 3 (třetí den ráno):

  • Semínka propláchněte vodou
  • Vodu slijte a už další nepřidávejte
  • Pokud chcete, aby semínka dále klíčila (klíček je zatím malý), pak postupujte Krokem 2 až do doby, kdy budete s velikostí klíčku spokojeni
  • Pokud jsou už klíčky dostatečné, umístěte nádobu do lednice, sníží se tak rychlost klíčení a klíčky pár dnů v lednici vydrží

 

Jak klíčky konzumovat?

Hotové klíčky se hodí na salát, rozmixované do smoothie,  do ranní obilné kaše, do zeleninových směsí, rýže, pomazánek, polévek nebo jen tak na dobrý žitný kváskový chléb s máslem.

Naklíčená semínka je ideální konzumovat nezahřátá. Pokud je budete přidávat do teplých jídel, tak až ke konci vaření a nezahřívejte je na více jak 42 stupňů, aby nedošlo ke znehodnocení vitamínů.

 

 

Recept na kváskový chleba nejdete v článku Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

V přípravě je i recept na domácí kváskové houstičky 🙂

Klíčky jsou skvělou součástí detoxikace. Jak na ní si přečtěte v rozhovoru 13 Otázek o detoxikaci aneb až se jaro zeptá.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *