6 Způsobů, jak získat kvalitní čerstvé potraviny

Mám ráda jahody sladké po sluníčku, salát plný ranní rosy, vybarvené jarní ředkvičky,  bylinky co voní … prostě čerstvé ovoce a zeleninu bez zbytečné chemie.  

Kam ale pro ni?  Kam pro čerstvá vajíčka a ostatní živočišné produkty? 

Také vám připadá, že kolem vás jsou jen samé supermarkety a postupně vymizely ty malé místní obchůdky, kde se na vás prodavačka usmívala, kde jste si koupily čerstvé potraviny z místních zdrojů a z nákupu jste měli opravdu dobrý pocit?

Sice se objevuje pár vlaštovek, a to především ve velkých městech, ale je jich stále žalostně málo.

Napadlo vás někdy, že každou platbou při nákupu v supermarketu volíte? Volíte podporu. 

Podporu ekonomiky nadnárodní korporace kdesi v tramtárii, znečišťování životního prostředí nadbytečnou přepravou kamiony, používání velkého množství obalových materiálů a chemikálií, které zajišťují konzervaci během cesty  od výrobce vzdáleného někdy i tisíce kilometrů až na váš stůl.

Naproti tomu nákupem místních potravin podporujete konkrétní osobu farmáře, sedláka, zemědělce, ale i místní ekonomiku, rozvoj krajiny a zdravého životního prostředí a k tomu získáváte zdravé a kvalitní potraviny s jasným původem.

Tak co … komu dáte příště svůj hlas? 😉

 

A jak si “JINAK” zajistit kvalitní čerstvé potraviny?

 

1. Objevte obchody se zdravou výživou

Skoro v každém malém městě už narazíte na obchůdek se zdravou výživou. Většinou mají v nabídce jen trvanlivé potraviny, někde pečivo z blízké pekárny či živočišné produkty od místních zemědělců. Občas je k dostání i ovoce a zelenina.

Většinou mám ale zkušenost, že se jedná sice o bio produkty, ale ze zahraničí, což je  určitý kompromis mezi kvalitou a podporou zdravého životního prostředí.

Máte někde v okolí takovýto obchůdek? Zkuste se s prodavačkou zapovídat a vyjádřete jí svoje přání. Možná zrovna kvůli nebo díky vám rozšíří sortiment právě o to, co potřebujete.

 

2. Nakupujte na farmářských trzích

Od jara do podzimu jsou ve větších městech provozovány tzv. farmářské trhy, kde je možné zakoupit čerstvou zeleninu a ovoce. Potkáte se  zde přímo s farmáři, ale většinou spíše s přeprodejci. 

Chodím ráda na Farmářské trhy na Kulaťáku, kde mám i svého oblíbeného farmáře.

U tzv. přeprodejců mám stejný pocit, jako když nakupuji v supermarketu… produkty bez zaručeného původu 🙁

 

3. Nechte si dovézt svou bedýnku

Určitě jste o tom slyšeli nebo máte dokonce i vyzkoušeno. Každý týden, nebo jak se vám zachce, si objednáte svou bedýnku ovoce a zeleniny.

Někde si můžete obsah bedýnky složit, obvykle má, ale bedýnka určitou váhu a její skladba je závislá na aktuální produkci v daném období.

Většinou vám ji dovezou až domů, někde si pro ní musíte zajet na odběrné místo. 

Produkty pocházejí buď od jednoho nebo od více farmářů.

U některých je možné takto dostávat mimo ovoce a zeleniny  i živočišné produkty.

Větší bedýnkáři nabízejí třeba i pečivo a  další trvanlivé potraviny.

 

4. Najděte si svého farmáře

Ve vašem okolí (pokud nebydlíte ve velkém městě) hospodaří farmáři, sedláci či zemědělci, jen o nich možná nevíte.

Zeptejte se sousedů nebo zajděte na místní obecní úřad, kde mívají o těchto aktivitách přehled. Navštivte je a zjistěte, jak hospodaří a jestli byste od nich mohli nějaké výpěstky či výrobky kupovat.

Jezdíte na výlety? Všímejte si okolí, občas někde narazíte na ceduli o prodeji sýrů,  mléka, vajec, medu, ovoce, zeleniny.  Nebo se zeptejte babičky sedící před domem na lavičce …. často ví o tom, kdo co pěstuje, chová a prodává.  Pravidelně si takhle i já vozím domů nějaké  úlovky 🙂

 

5. Zapojte se do KPZ

Ne, nejedná se o krabičku poslední záchrany 🙂

Jde o komunitou podporované zemědělství, které je založeno na oboustranně výhodném partnerství, které spotřebiteli zajišťuje pravidelnou dodávku čerstvých místních potravin po celou sezonu a zemědělci jistotu odbytu a spravedlivé ocenění jeho práce.

V KPZ znáte sedláka, který pro vás pěstuje zeleninu či chová zvířata, chápete jeho reálné potřeby a vzájemně sdílíte skutečná rizika a přínosy hospodaření.

KPZ je víc než jen nakupování u farmáře, spotřebitelé se v něm totiž stávají podílníky produkce konkrétního zemědělce – podporují jeho hospodaření a mohou například ovlivňovat způsob produkce a skladbu nabízených potravin, případně i jejich cenu.

Toto partnerství zavazuje obě strany po domluvenou dobu (část nebo celou sezónu, někdy i více let) dodávat a odebírat produkty za předem smluvenou cenu a stanovených podmínek.

Nejlepší na KPZ je to, že vše závisí čistě na dohodě mezi producentem a spotřebiteli. KPZ může být také společně vlastněná zahrada, kde si odběratelé svoje potraviny sami produkují.

Konkrétních podob KPZ je mnoho a fantazii se meze nekladou.

Více informací o fungování najdete na webu Komunitou podporované zemědělství.

 

6. Vypěstujte si vlastní ovoce a zeleninu

Není nad čerstvě sklizenou zeleninu a ovoce přímo z vlastní zahrádky.

Na to, abyste si vypěstovali pár plodin, nepotřebujete vlastnit ani velké pozemky, ani mít nákladnou techniku.  

Pěstování a sklízení vám navíc, kromě výsledných produktů, přinese i radost z dobře odvedené práce. 

Zoufat nemusí dokonce ani ti, kteří nevlastní zahrádku či políčko. Pěstovat se dá třeba i na balkóně nebo na okenním parapetu. Nevypěstujete si sice záhon brambor, ale keříčkové rajčátko, jahody a  bylinky se dají tímto způsobem dobře zvládnout.

A pokud toužíte rýpat se v zemi a nemáte kde, tak věřte, že pozemek nebo zahrádku je v dnešní době možné si na určitou dobu jen pronajmout.

 

A kde najdete nejbližší KPZ, farmáře, bedýnky, obchody, bio kluby? Podívejte se na MAPU  FARMÁŘŮ.

 

A jak to máme My 3 v TOM?

 

Jaro klepe na dveře… Už víte, jakou cestou se pro letošní sezónu vydáte? 😉

 

FOTO: https://pixabay.com/